Enkel oppskrift på luftige boller

Gøy på kjøkkenet!

oppskrift på luftige boller

Hva er vel koseligere enn duften av nybakte boller som fyller huset en lørdag, eller søndags formiddag? Disse store, luftige bollene smaker himmelsk og kommer garantert til å falle i smak hos både store og små.

Tips når du baker med barn
Sett på litt musikk som barna kjenner, legg alle forventninger til side, og gjør deg klar for en hyggelig bakestund 🙂

Denne oppskriften gir ca 24 boller.

Oppskrift på luftige boller

  • 7 dl hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 1 pakke tørrgjær for søt bakst
  • 3 dl lunken melk
  • 1 romtemperert egg
  • 100 g romtemperert smør eller margarin

Til pensling

  • 1 eggehvite
  • 1/2 dl vann
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du

Finn fram alle ingrediensene og redskapene som trengs på forhånd, slik at bakingen kan starte med én gang.

La barna være med å måle opp alle ingrediensene, slik at alt er klart til å blandes sammen.

Rør sammen hvetemel, sukker, kardemomme, bakepulver og tørrgjær i en bakebolle.

Varm melken fingervarm og rør inn ett egg. Hell blandingen over i bakebollen, og elt på lav hastighet i ca. fem minutter.

Tilsett deretter litt og litt romtemperert smør i små terninger, mens deigen eltes på lav hastighet. Når alt smøret er blandet inn, la kjøkkenmaskinen elte på lav hastighet i ca ti minutter. Ikke vær utålmodig med tiden her, det er dette som er noe av hemmeligheten til luftige boller 🙂 Deigen kan virke våt, men vent med å tilsette mer mel til bollene skal rulles ut.

Legg over et kjøkkenhåndkle og sett bolledeigen til heving et lunt sted. La bolledeigen heve til dobbelt størrelse, ca 30 – 45 minutter.

Dryss en god del mel på benken og hell deigen ut. Dersom deigen er veldig våt kan du bruke en slikkepott til å vende melet fra benkeplaten inn i deigen. Ha på mer mel om nødvendig.

Rull bolledeigen til en lang pølse, og del den i 24 biter. Trill bollene fine og runde, og legg dem på en stekebrett dekket med bakepapir. Husk at hvordan bollene blir seende ut, er ikke så farlig. Det å få mestringsfølelse og kunne smake det gode resultatet etterpå, er mer enn nok for barna. Om en bolle blir rund eller firkantet er ikke nøye.

Legg et kjøkkenhåndkle over bollene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter.

Stekes på 200 grader i ca 10-15 minutter.

Mens bollene stekes, rør sammen en eggehvite, 0,5 dl vann og 1/2 ts salt i en kopp. Så fort bollene kommer ut av ovnen, pensles blandingen over bollene.

Avkjøles på rist.

Bollene kan fint fryses!

Så fort de er avkjølt, putter du de i plastposer og legger i fryseren.

Når du skal servere bollene: Ta ut posen og legg den på kjøkkenbenken natten over, slik at de tines. Varm de i ca tre minutter på 200 grader med varmluft rett før servering.

enkel oppskrift på lufige hveteboller

Oppskrift på luftige hveteboller

bake boller med barn oppskrift

bake rosinboller med barn

slik får du luftige hveteboller

Oppskrift på lufige hveteboller