Tilbringe sommerferien hjemme i år? Her får du 10 tips som vil gjøre ferien langt fra kjedelig

God sommer!

Aktiviteter for barn sommerferie hjemme
Foto: 123rf/dolgachov

Skal dere tilbringe sommerferien hjemme i år? Med disse enkle tipsene vil sommerdagene hjemme bli langt fra kjedelige. Og husk på at morsomme aktiviteter slettes ikke trenger å koste masse penger. Det gjelder bare å være litt kreativ! Skolebarn kan fint gjøre mye av dette på egenhånd, mens de mindre barna helt sikkert har behov for mer deltakelse fra en voksen.

Mer sommer:

10 tips som vil gjøre sommerferien hjemme langt fra kjedelig

Har du flere tips til fine aktiviteter? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet nedenfor! Og ikke glem å dele dine bilder med oss i sosiale medier! Bruk @Goyforbarn og #Gøyforbarn

1. Lag en liste med ting dere vil gjøre!

Sett dere ned på starten av sommerferien og kartlegg hva familien skal finne på i ukene fremover. Barna kan for eksempel intervjue alle i familien for å finne ut hva de har lyst til å gjøre. Dagsutflukter, piknik i parken, telttur, sykkeltur, fornøyelsesparker, fisketurer – det er mye gøy å finne på bare man får tenkt seg om. Etter at alle aktivitetene er kartlagt, kan familien sette seg ned i fellesskap og legge inn aktivitetene i kalenderen. Det er større sannsynlighet for at ting blir gjennomført når det er planlagt og lagt inn i en kalender. I tillegg er det veldig fint å ha noe å se frem til, og glede seg til.

2. Utforsk området der du bor

Bli enige om en maksgrense på hvor langt dere skal kjøre fra der dere bor, og finn ut hvilke muligheter dere har innenfor denne radiusen. Her finner du tips til barnevennlig mat og drikke for lange bilturer. Om dere gjør litt research på forhånd, kan dere helt sikkert finne både turistattraksjoner og spennende severdigheter dere kanskje ikke ante eksisterte. Søk på nettet etter badesteder, fine turstier, utstillinger, parker eller skal det kanskje være et arrangement for barn i nærheten? Tour of Norway for kids er et arrangement som dukker opp over hele landet. Se turnéplan for 2018 her.

3. Tilbring tid utendørs!

Barn som tilbringer for mye tid inne vil fort bli rastløse. Bare det å få barna ut i frisk luft en liten stund vil gjøre underverker. Så kom dere ut, uansett vær! Lek i hagen, ta turen til en barnehage som er stengt, dra på sykkeltur i nabolaget eller gå på nabolagsbingo!

4. Gjør noe kreativt!

Finn frem ark, malepensler, hyssing, saks og limstift, og inspirer barna til å være litt kreative i sommer! Dersom været er fint, kan du ta med alt sammen ut! Dekk opp et langbord  i hagen og lag et skikkelig hobbyverksted! Her kan man lage alt fra seljefløyter og pil og bue, smykker og vakker kunst. Det er bare fantasien setter grenser! Noen slike aktiviteter husker du kanskje fra du selv var liten? Som det å lage en vakker blomsterkrans, eller et halskjede med malt makaroni?

5. Lek med leker!

Mange barn har litt for mye leker på rommet sitt. Og sannsynligheten for at de bare leker med en brøkdel av det er stor. Et tips for å få mer ut av det man allerede har, er å fylle opp en boks med leker og sette på loftet. Når sommerferien kommer, kan man ta frem esken igjen og sette bort noen andre ting. Når høstferien kommer, kan man gjøre det samme. På denne måten stiger lekene i verdi, fordi det er alltid spennende med leker man ikke har rundt seg hver eneste dag.

6. Spill spill!

Et brettspill eller et kortspill er utrolig moro, og det kan holde barna sysselsatt i lang tid. Det er mange spill man må være flere for å spille, da kan det være greit å invitere en venn eller venninne på besøk dersom foreldre eller søsken ikke kan være med. Men du vil kanskje bli overrasket over hvor mye man kan gjøre med en kortstokk! I tillegg finnes det en hel masse hageleker som er utrolig morsomme for både store og små. 

7. Sommerles og lydbøker

Trenger barna litt ekstra motivasjon for å ta opp boka i sommerferien, kan Sommerles være fint å delta på. Sommerles er en digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse som varer fra 1. juni til 31. august. Det er folkebiblioteket i hver kommune som arrangerer. Barna kan registrere bøkene de leser, samle poeng, få kule premier og lesetips, lese den eksklusive sommerlesfortellingen, løse oppgaver og følge med på hva vennene leser! Målet med lesekampanjen er å motivere barn til å lese og finne leseglede gjennom en lang sommerferie.

Å lytte til lydbøker er også en super aktivitet. Barn kan mer enn gjerne lytte til historier og fortellinger hver eneste dag. Det å lytte til lydbøker bidrar til at barna får øynene opp for litteratur, noe som senere kan være med på å bygge oppunder lesegleden. For barn som ikke har så lett for å lese, er lydbok et veldig godt alternativ.

8. Skriv en feriedagbok

Få barna til å bruke 15 minutter om dagen til å skrive feriedagbok! Det kan komme godt med når de er tilbake på skolebenken og skal fortelle om hva de har gjort i sommer. I tillegg til å sysselsette barnet en liten stund, er det også veldig fint å få denne treningen med å skrive litt hver dag. Og tenk så morsomt det blir å lese i feriedagboken når barnet blir eldre!

9. Puslespill!

Ha alltid et påbegynt puslespill liggende gjennom sommerferien, da kan barna sette seg ned og pusle litt nå og da uten at de blir lei. I tillegg er aktiviteter som Sudoku, finn fem feil i bildet, og kryssord kjekt å ha på lur.

10. Hjernetrim

Selv om barna gleder seg til en velfortjent pause fra skole og lekser, kan det være lurt å utfordre hodet litt gjennom sommeren. Holder barna hjerneaktiviteten i gang blir nemlig overgangen fra ferie til hverdag mye enklere! Hør med barnas lærer hva som kan være nyttig å øve på gjennom sommeren, og be om tips til hvordan dere kan jobbe med dette. Eller ta en tur til nærmeste leketøysbutikk eller bokhandel, her finnes en hel masse spennende aktivitetshefter med spennende oppgaver for barn helt ned i 2-årsalderen. Husk også at du finner aktivitetsark her på gøyforbarn.no, som kan laste ned helt gratis!

God sommer!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*